“Standing ovation” doček za najbolje sportiste na Ekonomskom fakultetu

Prepun amfiteatar “Montenegro”, uz prisustvo više od 350 studenata, profesora, saradnika i prijatelja Sportskog društva Ekomen, dočekao je najbolje sportiste Ekonomskog fakulteta, kao i specijalne goste koji su bili u ulozi panelista na tribini “Ekonomija i sport” na Ekonomskom fakultetu, organizovane u okviru manifestacije “Dani brucoša”.

Duško Simonović, Vladimir Gojković, Nebojša Šofranac, Stevan Jovetić i Stefan Savić, dočekani su spektakularnim aplauzima. Posebno su pozdravljeni i sportisti Ekonomskog fakulteta, zahvaljujući kojima je Sportsko društvo Ekomen, najuspješniji studentski sportski kolektiv u Crnoj Gori.

Gostima je dobrodošlicu poželio Dekan Ekonomskog fakulteta, docent dr Nikola Milović, koji je posebno čestitao sportistima Ekonomskog fakulteta osvojena odličja, uz želju da se i u budućem periodu studenti okupljaju sličnim povodom u lijepoj i prijatnoj atmosferi na Fakultetu i proslavljaju nastavne i vannastavne uspjehe.

Prva sesija bila je posvećena zanimljivim iskustvima sa Olimpijskih igara u Brazilu, a u okviru ovog dijela govorili su: Duško Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta; Vladimir Gojković, selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore i bivši reprezentativac; Nebojša Šofranac, sportski novinar RTCG.

“Kad kažete sportski novinar, u Crnoj Gori, možda ćete imati različite asocijacije, na različite ljude. Ali, ako kažete sportski novinar koji sve zna, asocijacija je samo jedna” – ovim riječima je nakon pozdravnog govora u ime organizatora, izvršni direktor Sportskog društva Ekomen, Nikola Martinović, najavio Nebojšu Šofranca koji je pozdravljen dugotrajnim aplauzom publike. Ispostavilo se da je dobijeni aplauz apsolutno opravdao kao i najavu, jer je konstantnim anegdotama, uz ulogu moderatora, držao pažnju prisutnih studenata i profesora.

Predsjednik COK-a, g-din Duško Simonović, je u svom uvodnom obraćanju dao osnovne informacije o Olimpijskim igrama, da bi se kasnije osvrnuo na rezultate naših sportista, pohvalivši vaterpoliste koji su, prema njegovim riječima, dali i posljednji atom snage i ostvarili, odličan uspjeh. “Uostalom, ako neko misli da je četvrto mjesto vaterpolista neuspjeh, neka proba da bude četvrti na Olimpijskim igrama, u bilo kom sportu, pa onda da razgovaramo”. Takođe, istakao je da se u narednom periodu nada da će naša zemlja moći do medalje u karateu, koji je nedavno uvršten u “olimpijske sportove”, jer je riječ o sportu u kojem je naša zemlja tradicionalno bilježila i bilježi odlične rezultate.

Vladimir Gojković je na poseban način pobrao simpatije publike, predstavivši se još jednom u svom standardnom izdanju kao precizan, korektan, otmen, jednostavan i izuzetno inteligentan stručnjak. Posebno se osvrnuo, bez sakrivanja emocija, na žal zbog toga što Crna Gora nije osvojila, još uvijek, olimpijsku medalju u vaterpolu, posebno u Pekingu kada se “spletom čudnih okolnosti” izgubila polufinalna utakmica. “U slučaju da smo tu utakmicu pobijedili, išli bi na SAD, realno slabiju reprezentaciju od nas, i mislim da bi bili zlatni”. Istakao je da mu je taj poraz u Pekingu “najteže pao”, uz prisjećanje da je uz tablete protiv bolova, na svoju odgovornost igrao tu utakmicu, što je od prisutnih naišlo na veliko odobravanje uz aplauz u znak priznanja za hrabrost i odlučnost, kojom naš selektor oduvijek zrači.

Za kraj prve sesije, predstavljeni su najuspješniji sportisti Ekonomskog fakulteta i to u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, karate i atletici. Bilans medalja Ekonomskog fakulteta od osnivanja Sportskog društva Ekomen je 14 odličja u kolektivnim sportovima i 60 u individualnim na nivou Crne Gore. Trenutno, Ekomen ekipe su šampioni Crne Gore u fudbalu, rukometu i odbojci, a na pobjedničkom postolju našli su se u prethodnoj godini i karatisti, stonoteniseri i atletičari.

Nakon prve sesije, na scenu su uz moderatorstvo g-dina Milutina Grgura, stupili fudbalski reprezentativci Stevan Jovetić i Stefan Savić, koji su, kao i njihovi prethodnici pozdravljeni na izuzetno lijep način, tako što su svi prisutni ustali sa svojih mjesta i pozdravili ih dugotrajnim aplauzom.

Publika je posebno nagradila Stefana Savića koji je i pored toga što je na dan tribine postao ujak, izdvojio vrijeme za druženje sa studentima Ekonomskog fakulteta. U poređenju liga u kojima je igrao, istakao je da se u Italiji mnogo pažnje posvećuje taktici, da je u Engleskoj prioritet na fizičkoj snazi i izdržljivosti, dok je španski fudbal kombinacija ta dva modela. Istakao je da njegov klub, Atletiko iz Madrida, slovi za jednu od najborbenijih ekipa na svijetu, zahvaljujući karakteru trenera Simeonea, čime na prilično dobar način uspijeva da bude ravnopravan rival gigantima kakvi su Real i Barselona.

Stevan Jovetić je pozdravio prisutne goste, osvrnuo se na svoj status u Interu i najavio meč sa Kazahstanom. Istakao je da vjeruje da će minutaža u narednom periodu u Interu za njega biti veća, te da je dobio smjernice od trenera da malo više poradi na defanzivi, ali i naveo da nije u lošim odnosima sa trenerom. Na zadovoljstvo jednog dijela publike, simpatizera Partizana, istakao je da vjeruje da će ponovo zaigrati za crno bijele. Na kraju, istakao je da je meč sa Kazahstanom trenutno prioritet, da će ekipa učinit sve što može, da uz maksimalan pristup osvoji tri boda, ali da neće biti lako, pogotovo u situaciji kada svi očekuju da se ostvari ubjedljiva pobjeda.

Tokom događaja, gosti su u okviru posebno organizovane nagradne igre za prisutne studente, izvlačenjem brojeva, odredili dobitnike tri vaučera za kupovinu u buticima Bravera Sport, pet vaterpolo kapica reprezentacije Crne Gore, majice reprezentacije, kapitenske zastavice, 5 ulaznica za utakmicu Crna Gora – Kazahstan, pet šalova reprezentacije, jedne fudbalske lopte sa potpisima reprezentativaca, a na samom kraju svi prisutni studenti su dobili i majicu Sportskog društva “Ekomen”.

Ovaj događaj podržali su Štamparija Grafo Press d.o.o., Bravera Sport, Grawe osiguranje, Aqua Bianca, RTCG, Fubalski savez Crne Gore, Vaterpolo i plivački savez Crne Gore, Crnogorski olimpijski komitet i Studentski sportski savez Crne Gore.