Sa Ekomenom u pozorište

Sportsko-rekreativno društvo ‘’Ekomen” je u februaru 2018. godine organizovalo projekat pod nazivom ”Sa Ekomenom u pozorište”. Učešće u projektu je uzelo 80 studenata Ekonomskog fakulteta, koji su imali priliku da u prethodnih mjesec dana uživaju u najboljim predstavama sa repertoara Crnogorskog narodnog pozorišta: Urnebesna tragedija, Revizor, Šćeri moja i Don Žuan.

Prva predstava koju su odgledali studenti Ekonomskog fakulteta je bila Urnebesna tragedija, koja se na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta odigrala 2. februara 2018. godine. Studenti su shvatili da je gdje god živjeli, u kojim god životnim okolnostima, važno suočiti se sa sobom.

Već 7. februara, uživali su u poznatoj Gogoljevoj komediji Revizor. Studenti su mogli lično da se uvjere da je Gogoljevo tumačenje o reviziji kao društvenoj mimikriji i korupciji kao vječnoj igri koja traje i ne da se zaustaviti, prisutno i u ovim našim danima tranzicije i kapitalističkog profiterskog duha.

Dva dana kasnije, 9. februara 2018. godine, odigrana je predstava koja je osvojila pregršt nagrada u prethodnoj godini – Šćeri moja. Studenti su bili impresionirani glumačkim bravurama mlade i perspektivne glumice Vanje Jovićević, koja je tumačila glavnu ulogu knjeginje Zorke Petrović, a upečatljiv trag su ostavili i iskusni crnogorski glumci Mirko Vlahović, Slobodan Marunović, Dušan Kovačević i drugi.

Posljednja predstava u okviru ovog projekta odigrana je sinoć, 20. februara 2018. godine. Riječ je o Molijerovom Don Žuanu, koji ni poslije više od tri vijeka nije izgubio svoj sjaj. Na ”daskama koje život znače”, pažnju studenata su privukli izvrsni Dragan Mićanović, Simo Trebješanin, Branimir Popović i drugi.

U vrijeme kada mladi ljudi zaboravljaju na istinske kulturne vrijednosti, ovakvih projekata nikada ne može biti dosta. Raznolik repertoar koji obuhvata inovativne postavke svjetskih klasika i domaće dramske baštine, pružio je studentima priliku da nadograde svoju opštu kulturu, odmore od fakultetskih obaveza, a istovremeno uživaju u stvaralaštvu ovog iskrenog i otvorenog pozorišta koje je utemeljeno na poštovanju napora svih koji su ga od osnivanja gradili.