Psiholog, pedagog i motivator – neizbježni za vrhunske sportske rezultate

Sportska tribina na temu „Sport, motivacija, samopouzdanje“ okupila je oko 100 studenata, profesora, saradnika, sportista i istaknutih sportskih radnika na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Panelisti su bili naši proslavljeni sportisti Maja Savić i Srđan Mrvaljević, velika nada crnogorskog sporta Kristina Rakočević, njen trener Marko Ristić i direktor Centra za psihološke pripreme sportista, gospodin Veselin Piletić.

Cilj tribine bio je ukazati na složenost priprema vrhunskih sportista, uz bitan akcenat na psihološke pripreme, ali i napraviti paralelu između postizanja vrhunskih rezultata u sportu i vrhunskih rezultata na studijama.

Između pedagoga i “suvog stručnjaka u konkretnom sportu” naša proslavljena rukometašica ne bi pravila podjele i prenosi iskustva kao trener i igrač: “Mislim da bi trebalo da postoje ljudi koji će se usko baviti psihologijom u sportu, ali isto tako treneri moraju da budu dobri psiholozi i pedagozi. Ja sam se uvijek trudila da znam odgovor na bilo koje pitanje koje bi mi postavila neka od igračica tokom moje trenerske karijere, koja nije duga, ali se nadam da će trajati”, kazala je Maja Savić, višestruka osvajačica Lige šampiona i srebrna sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Džudista Srđan Mrvaljević, bivši vicešampion svijeta i čovjek koji je 2012. godine na Olimpijskim igrama u Londonu nosio zastavu Crne Gore, kao predstavnik pojedinačnog sporta, smatra da je veoma bitno da takmičar ima maksimalno povjerenje u trenera.

“Ne mora vaš trener da bude ni šampion niti veliko ime u tom sportu. Mislim da je hemija i to kako se osjećate, da li ste sigurni u njega i da li mu vjerujete, nešto što je presudno u ocjeni da li je trener dobar ili nije”, kazao je Mrvaljević.

Pred Kristinom Rakočević, juniorskom šampionkom svijeta u bacanju diska, tek su pravi izazovi, ali i ona smatra da je odnos sa trenerom najvažniji:

“Ako je trener obrazovan, ako je posvećen, ima emociju i harizmu za sve to što radi, mislim da nije potrebno ništa više od toga“, rekla je Rakočević.

Magistar Piletić ističe visoku važnost djelovanja stručnog tima u pripremi sportista i njegovom krajnjem rezultatu:

„Svaki trener ponaosob jednako je važan u pripremi sportiste ili kompletnog tima. Svaki od činilaca stručnog tima ima svoj zadatak i podređuje ga samo jednom cilju, a to je krajnji rezultat sportiste. Jedino na taj način sportista ili tim mogu doći do krajnje povoljnog ishoda, značajnog za karijeru, za sport i državu uopšte“ – istakao je mr Veselin Piletić.

Dakle, nepodijeljeno je mišljenje da je za razvoj i kvalitetnu pripremu jednog sportiste ili tima potreban stručni nadzorni tim u kojem ipak mora biti mjesta za psihologa i pedagoga iznad svega. U crnogorskom sportu, još uvijek se ne posvećuje dovoljno pažnje segmentu psihološke pripreme, koji najčešće sprovode treneri “univerzalci”. Motivacija i samopouzdanje neodvojivi su činioci sa usko stručnim poznavanjem određenog sporta, a da bi na tom planu napredovali znanje i struku ove vrste još više moramo uključivati u sistem sporta na klupskom i reprezentativnom nivou.

Iskustva vrhunskih sportista, studenti će pokušati da primjenjuju i u studentskim klupama, gdje je nerijetko za polaganje ispita, i kvalitetnu pripremu, upravo motivacija, psihološka priprema i samopouzdanje od ključnog značaja za uspješan rezultat.
Tribinu je organizovalo Sportsko društvo “Ekomen”, a podržao Studentski sportski savez Crne Gore.