Katarina Bulatović i Nikola Vučević gosti Ekomen tribine

Kaća i Vučko na Ekomen tribini

Sportska tribina „Najbolji najboljima’’, koju je organizovalo Sportsko društvo ‘’Ekomen” okupila je preko 300 studenata, profesora, saradnika, srednjoškolaca i ljubitelja sporta u Amfiteatru Montenegro na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Povod je bilo gostovanje rukometašice ruskog Rostova i reprezentativke Crne Gore Katarina Bulatović, i košarkaša NBA ligaša Orlanda, reprezentativca Crne Gore, Nikole Vučevića.

Sportsku tribinu otvorila je studentkinja prve godine i član Društva Ivana Gazivoda, koja se osvrnula na brojne uspjehe Ekomena od osnivanja, 09. decembra 2008. godine do danas. Zahvalila se svim studentima na podršci i prisustvu i istovremeno ih pozvala da kroz postavljanje pitanja uzmu aktivno učešće u samom događaju.

Nakon toga, dirigentsku palicu je preuzela Natalija Mušura, moderator današnje tribine, koja je predstavila naše goste, koji su uz stojeće ovacije prepune sale, zakoračili u Amfiteatar.

Na samom početku govorili su o najvažnijem trenutku koji je bio prekretnica na njihovom putu ka profesionalnom bavljenju sportom.

„Ja ću izdvojiti taj trenutak kada su me pozvali prvi put da igram za kadetsku reprezentaciju. Ja jako volim putovanja i to je negde presudilo ustvari da se ja bavim ovim sportom jer kao mala sam imala priliku da putujem, što nisam imala do tada. To mi je omogućilo da obiđem veliki broj zemalja, upoznam mnogo ljudi, puno različitih kultura i to je negdje na početku presudilo ali niko vam ne garantuje da ćete biti vrhunski sportista bez puno rada, truda i vjerujte puno sreće“. kazala je Katarina.

„To je bilo tek kad sam stigao na koledž u Americi sa 17-18 godina, kad sam shvatio da mogu da se nosim sa najboljim južno-američkim koledž igračima“, kazao je Nikola.

Sve u sali je zanimalo koliko talenat a koliko rad su uticali na njihov dosadašnji uspjeh.

„Ja moram da priznam da ja baš i nisam bila talentovana za rukomet. Kada sam imala 16 godina i prešla sam da igram za rukometni klub koji je bio u Beogradu, oni su me učili da trčim, jer bila sam jako visoka i koordinacija mi je bila nikakva. Po 2-3 sata dnevno sam provodila u sobi ispred ogledala gdje sam samo trčala. U mom slučaju 99% rad 1% talenat“, kazala je Katarina.

Na pitanje da li može izdvojiti osobu koja ga je naučila da igra košarku, Nikola je odgovorio da je to njegov otac. „Gledao sam njega skoro svaki trening, skoro svaku utakmicu, tako sam i zavolio košarku i naučio sam dosta tako što sam gledao. On mi je kasnije bio i trener i dosta je radio sa mnom. I dan danas dok gleda moje utakmice uvijek mi daje savjete, tako da me je on naučio veliku većinu toga sto znam i prenio je ,hvala Bogu, dosta talenta na mene.“

Kao i svi ostali sportisti, i oni su imali idole tokom izgradnje svojih karijera. Za Katarinu je to bio Olafur Stefansson, dok je Nikola imao više idola. Neki od njih su: Michael Jordan, Dejan Bodiroga kasnije Dirk Novicki i Lebron James.

Na pitanje kojeg trenera najviše cijeni, Katarina je bez razmišljanja izdvojila Dragana Adžića, dok je Nikola izdvojio Dejana Radonjića koji mu je pomogao da igra na najbolji mogući način.

Sljedeće pitanje Katarini Bulatović bilo je čime planira da se bavi po okončanju profesionalne karijere.

„Ja želim da se bavim nekim poslom koji ima veze sa djecom i vjerujem stvarno da ću uspjeti u tome. Posle godina sporta možda ne bih voljela da cijeli dan provodim u sali kao trener, za sada ne, ali voljela bih da imam svoje obdanište gdje mogu tu da se posvetim u potpunosti djeci jer mislim da rad sa djecom oplemenjuje“.

Nikola je domaćin košarkaškog kampa u Baru, koji će se održati od 15-17 jula, u okviru kojeg će učešće uzeti oko 60-oro djece, uzrasta od 12-15 godina. Osim gosta iznenađenja, na kampu će biti velika imena sa ovih prostora kao što su Bojan Dubljević, Saša Pavlović i Vladimir Radmanović.

Studente je interesovalo i mišljenje Katarine o sestrama Bonaventura, nakon finala Olimpijskih igara u Londonu. Odgovor „jednako ih mrzim i danas kao i tada“ ispraćen je gromoglasnim aplauzom publike.

Nakon velikog broja pitanja studenata, inspirativnim pričama i motivacionim porukama Katarine i Nikole, zaključena je tribina „Najbolji najboljima“, još jedan u nizu događaja kojim Ekomen obilježava deset godina svog postojanja, jubileja koji će proslaviti u decembru mjesecu tekuće godine.