Ekomen tribina - gosti: Dragan Adžić, Tatjana Brnović i Petar Kapisoda

Još jedna uspješna Ekomen tribina!

Sportsko društvo “Ekomen” u ponedeljak, 13. maja 2019. godine, organizovalo je još jednu u nizu sportsku tribinu pod nazivom “Najbolji najboljima”.

Sala Mediteran Ekonomskog fakulteta bila je rezervisana za druženje i razgovor sa ljudima koji su obilježili rukomet u Crnoj Gori, ali  i sa onima koji će tek graditi karijeru. Gosti tribine, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Podgorici i crnogorska reprezentativka, Tanja Brnović, šef stručnog štaba ŽRK “Budućnost” Dragan Adžić i predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda, govorili su svojim usponima i padovima, kako su gradili karijere, ali i kakvi su im budući planovi.

Na početku se govorilo o aktuelnostima iz svijeta rukometa, utakmicama Final Four-a, ali i o očekivanjima za naredni dvomeč sa Češkom. Tanja je najavila da neće moći da pomogne djevojkama, te da će utakmice propustiti i konačno riješiti povredu koja je prati, jer je već u srijedu očekuje intervencija.

Bilo je zanimljivo i to što je tribina održana tačno nakon 7 godina kako su rukometašice “Budućnosti” osvojile Ligu Šampiona. Trener Adžić prisjetio se tih zlatnih dana, dok je Tanju taj period podsjetio na prve korake ka rukometu: “U rukometu sam našla spas. Spas od džuda koji su me roditelji nagovarali da treniram. Ništa nisam znala o rukometu, ni šta je šesterac ni kako izgleda lopta. Ali, svakog dana sam se trudila da budem bolja nego prethodnog, neki inat, koji je odlika ovog podneblja, tjerao me da treniram i napredujem. I sada me tjera.” Gosti su zaključili da je upravo to ono zbog čega Crna Gora u rukometu pravi takve senzacije: “Šest puta je muška rukometna reprezentacija pobijedila svjetske šampione. Prvi put smo ove godine pobijedili aktuelnog šampiona, Dansku.” rekao je Petar Kapisoda i objasnio zašto su pobijedili u tom meču: “Najopasniji je sportista kojeg su otpisali, a koji za sebe ne misli to. Zbog toga je sport tako lijep. Pobjeda nad Danskom bila je podvig.”

Ekomen tribina - gosti: Dragan Adžić, Tatjana Brnović i Petar Kapisoda

Trener, Dragan Adžić, govorio je studentima o tome koliko je teško baviti se rukometom, i bilo kojim sportom u Crnoj Gori, a biti konkurentan zemljama sa većom bazom, s obzirom na mali broj stanovnika koje Crna Gora ima. „Zbog toga nam je svaki igrač važan. Jednoj Francuskoj nije važno ukoliko se pivot povrijedi, oni imaju više zamjena, ali u Crnoj Gori, svaki igrač je od ključnog značaja za tim, a jedna povreda može da sruši sve.“ Ipak, kaže da smo na dobrom putu, ranije je bio slučaj da bilo po 30 djevojčica u mlađim selekcijama, danas ih ima oko 150 što obećava svijetlu budućnost ovog sporta u Crnoj Gori.

Moderator, Nebojša Šofranac, sa gostima je razgovarao i o anegdotama koje ih prate, pa su studenti imali priliku da čuju zanimljivosti iz njihovih sportskih karijera.

Nadamo se da ćemo biti u prilici da ugostimo još crnogorskih sportista, te da će studenti, kao i te večeri, uživati u njihovim pričama.