Studentska liga u futsalu

Fudbaleri u finalu nakon velikog preokreta

Sve najljepše što sport može da pruži moglo se vidjeti u polufinalnoj utakmici Univerzitetske lige Crne Gore između ekipa Ekonomskog fakulteta i Univerziteta Donja Gorica, u kojoj je poslije velike borbe Ekonomski fakultet zavrijedio prolaz u finale pobjedom 4:3 (1:2).

Velika borba, emocije, virtuozna fudbalska predstava igrača obije ekipe, greške golmana nadoknađene bravuroznim intervencijama u nastavku, taktičko nadmudrivanje, požrtvovanost, preokreti i „povratak otpisanih“, isključenja, podrška publike kad je najteže, ali i poslije velike borbe prijateljski pozdrav dvije ekipe i čestitke boljem.

Ekipa Ekonomskog fakulteta slovila je za favorita u ovom meču.

Prvih nekoliko minuta primjetna nervoza na obije strane. Osjećalo se opterećenje važnošću meča, te u prvih 5 minuta ni jedni ni drugi nijesu uspijevali da dođu do izglednijih šansi. Taman kad se činilo da je ekipa Ekonomskog fakulteta počela da preuzima inicijativu, u 10. minutu igre desio se odličan kontranapad ekipe Univerziteta Donja Gorica i gol Mugoše za 0:1.

Ni primljeni gol nije uzdrmao ekonomiste koji su nastavili sa konstantnim napadima. Šanse su se ređale u kontinuitetu, ali lopta nije htjela u gol. U tim trenucima istakao se i golman ekipe Univerziteta Donja Gorica Račić. Nakon jednog od brojnih pokušaja ekonomista, ekipa UDG-a uputila je dugu loptu ka svom napadaču Markoviću, koji je glavom sprovodi u mrežu nakon nesigurne intervencije golmana ekonomista Jokića.

Nakon 0:2 ekonomisti su nastavili u svom ritmu, i konstantnim napadima pritiskali rivala da bi na isteku posljednjeg minuta prvog poluvremena, Ajković iz daljine pronašao put do mreže UDG-a za 1:2 – rezultat sa kojim se pošlo na odmor.

Drugo poluvrijeme, krenulo je na sličan način kao i prvo. Velikom borbenošću sa obije strane, ali i konstantnim napadima ekonomista. No, Danilo Maraš u 26. minutu postiže gol za 1:3, nakon odlične asistencije i solo akcije svog saigrača koji je Maraša pronašao na drugoj stativi.

Činilo se da nestaju nade ekonomista o novom finalu. Ako je neko u tim trenucima i mislio tako, igrači sigurno nijesu. Ekonomisti nastavljaju sa konstantnim napadima i odličnim akcijama, a šanse se ređaju kao na traci, uz mnogo prekida igre i faulova na obije strane.

Nakon konstantnih napada, još jednom je uslijedila kontra ekipe Univerziteta Donja Gorica, usljed čega je kapiten ekonomista Vukčević bio prinuđen da sa leđa obori protivničkog igrača, što je značilo i direktan crveni karton, ali i naredna dva minuta igrač manje za ekonomiste. U tim momentima UDG je imao više od igre. A uslijedio je i penal za ekipu Univerziteta Donja Gorica. No, Jokić koji je u prvom poluvremenu nespretno reagovao, iskupio se time što je bravuroznom intervencijom odbranio penal najboljem igraču Univerziteta Donja Gorica i strijelcu prvog gola Mugoši. Naš tim je uspio da sačuva rezultat sa igračem manje, ali i u jednom kontranapadu ugrozi gol protivnika i izbori prekid.

Prekid na 9 metara od gola sviran je za ekipu Ekonomskog fakulteta u 34. minutu paralelno sa ulaskom igrača ekonomista u igru i izjednačavanjem broja igrača u polju poslije isključenja Vukčevića. Tajm-aut ekipe ekonomista iskorišćen je na odličan način kako bi se dogovorila akcija za izvođenje prekida. Ekonomisti su nakon tajm-auta savršeno izveli prekid i dobro uigranom akcijom sa treninga postigli gol za 2:3 – strijelac Šćekić. U tim momentima, nakon velike drame, isključenja i igrača manje, mnogo propuštenih prilika, kao da su svi počeli da vjeruju da ekonomisti mogu do pobjede. I konačno su i veliki posjed lopte, i ogroman broj šansi, i konstantni napadi i velika borbenost počeli da daju rezultat. Dodatno su se probudili i navijači. A već u narednom – 35. minutu Nebojša Šćekić još jednom postiže pogodak za 3:3, nakon velemajstorske asistencije Dejana Miličića. Šok za ekipu Univerziteta Donja Gorica upotpunio je Mijović pogotkom za potupni preokret i vođstvo Ekonomskog fakulteta 4:3 u 36. minutu igre. Nakon preokreta, ekonomisti su stali na loptu i strpljivo gradili šanse za još neki pogodak. Međutim, sudije su još jednom pronašli za shodno da sviraju faul ekonomistima, i to na polovini ekipe Univerziteta Donja Gorica, što je značilo i drugi kazneni udarac za ekipu Univerziteta Donja Gorica u 38. minutu. Da sreća prati hrabre potvrdilo se i u ovom slučaju, te je šut završio na stativi, a naša ekipa je do kraja znalački sačuvala prednost i u jednom od najneizvjesnijih mečeva u istoriji Univerzitetske lige Crne Gore, osigurala sebi mjesto u finalu.

Ekonomski fakultet: Jokić, Stanković, Šćekić, Bojanić, Radulović, Jakšić, Mijović, Mašanović, Perović, Ajković, Miličić, Vukčević, Pepić.

Univerzitet Donja Gorica: Račić, Mugoša, Marković, Maraš, Ćetković, Ramdedović, Koprivica, Mrkulić.

Crveni karton: Vukčević u 31. minutu (Ekonomski fakultet).

Žuti kartoni: Koprivica u 7. i Mrkulić u 28. (Univerzitet Donja Gorica).

Strijelci: Mugoša u 10, Marković u 16. i Maraš u 25. (UDG), Ajković u 20, Šćekić u 34. i 35. i Mijović u 36. (Ekonomski fakultet)

Sudije: Markuš Žarko i Vukčević Dražen

Delegat: Bešić Ivan

Utakmica je odigrana 27. 02. 2019. godine sa početkom u 20 časova u sali Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.