Predstava "Ne igraj na Engleze" izvedena na Ekonomskom fakultetu

”Englezi” pred punim Amfiteatrom

Povodom Dana studenata, 4. aprila 2018. godine, u organizaciji Sportskog društva ”Ekomen”, odigrana je predstava ”Ne igraj na Engleze”, u prepunom Amfiteatru ”Montenegro”, pred oko 300 prisutnih studenata, profesora, ali i jednog broja srednjoškolaca.

Gledali smo izvođenje koje naizgled govori o klađenju i porocima, a zapravo je to priča o ”tri musketara” i njihovom prijateljstvu, koje su, pored novca i sopstvenog života, položili na to čuveno parče papira – tiket. Trojica urbanih tridesetogodišnjaka, ”zaglavljenih” već negdje na prvim životnim krivinama – ili zbog inferiornosti prema zaposlenoj supruzi, ili zbog nemogućnosti da se dokaže kroz površne avanture, ili pak neodiljivog nagona da ponižava sopstvene prijatelje, koristeći kao ”masku” nevine šale. Uobičajeni likovi, događaji, problemi, a opet sve prikazano na veoma neuobičajen način.

Amfiteatar je bio ispunjen do posljednjeg mjesta i prije početka predstave, koja je plijenila pažnju publike od trenutaka kada su se glumci Vule Marković, Pavle Popović i Omar Bajramspahić pojavili na sceni. Publika se smijala svim scenama iz ove komedije, koja je na granici urnebesnog, pogotovo kad saznaju da su sva trojica na isti dan odigrali isti tiket sa tri različita ishoda. Ipak, poruka koju šalje ova predstava je mnogo jaka, jer svako od nas će se prisjetiti da u svom kraju ima po jednog Pauna, Buleta ili Piksija, ali je pitanje da li će sebi priznati da u sebi posjeduje malo od sve trojice.

Da je predstava veoma jako uticala na sve prisutne, potvrđuje i dug i glasan aplauz, koji je na kraju prerastao u stand-up ovacije, a impresionirani studenti su iskazali želju da se sličan događaj ubrzo ponovo organizuje na našem Fakultetu.