Paspalj i Danilović gosti Ekomena

Amfiteatar Ekonomskog fakulteta dočekao košarkaške legende!

U ponedjeljak 05. novembra, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, uz prisustvo više od 350 studenata, profesora, saradnika i prijatelja Sportskog društva Ekomen, održana je sportska tribina „Najbolji najboljima“. Na još jednom u nizu događaja organizovanih u okviru obilježavanja deset godina postojanja Ekomena, gosti su bili istinske legende jugoslovenske košarke Žarko Paspalj i Predrag Danilović.

Na samom početku tribine, ispred Ekomena, prisutnima se obratila Katarina Femić, studentkinja druge godine Ekonomskog fakulteta.  Uz zahvalnost COK-u i gospodinu Dušku Simonoviću na pomoći u organizaciji ove tribine, ona se u svom uvodnom obraćanju, osvrnula na neke od uspjehe Ekomena u prethodnom periodu. Najprije srebrnu medalju tima Ekonomskog fakulteta koga su činili aktuelna predsjednica Ekomena Aleksandra Jovanović, i bivši direktor Ekomena Nikola Martinović, osvojenu na Evropskom prvenstvu u vještinama Euroskills u oblasti preduzetništva. Pored toga, fudbaleri Ekonomskog fakulteta osvojili su zlatnu medalju na Studentskom kupu Crne Gore, i još jednom potvrdili da se na Ekonomkom fakultetu igra najbolji fudbal.

Nakon obraćanja Katarine, moderatorsku ulogu preuzeo je poznati crnogorski sportski novinar Vlado Jovićević, koji je najavio ulazak  košarkaških legendi u Amfiteatar, koji je dočekan ovacijama studenata.

Na samom početku, Predrag i Žarko, osvrnuli su se na prve košarkaške korake, momente koje su provodili u matičnim klubovima, i iskorak koji su napravili ka profesionalnim vodama.

Žarko Paspalj, rođeni Crnogorac koji je prve korake napravio u KK Budućnost istakao je: “Upravo razmišljam o tome ko su bili moji idoli, uz činjenicu da nikad u karijeri nije sam nikoga kopirao, niti sam pokušavao da uradim neke stvari koje su drugi uspješno radili. Prva asocijacija na riječ ,,idol” su momci iz Budućnosti sa kojima sam podijelio neke vrlo bitne momente u životu. To su bili braća Ivanović, Nikola Antić, Rakočević, pokojni Poli Bojanić i drugi. Bili su prepoznatljivi po ogromnoj količini energije i volji koju sam dijelio sa njima. Svaki momenat koji smo zajedno proveli, ostavio je snažan utisak na klinca. Mogao sam da ih pratim i da uživam u tome koliko su voljeli košarku i koliko su uticali na moj početak karijere. Na neki način sam im zahvalan.”

Predrag Danilović sa druge strane, imao je nešto drugačiji put, otežan dvogodišnjom zabranom igranja, nakon prelaska iz Bosne u Partizan.

“Bio sam veliki navijač Partizana, odlučio sam da dođem u sredinu gdje sam mislio da će bolje da mi bude, a neki su mislili da mi unište karijeru. Kaznili su me godinu, pa još jednu da mi pokažu da ne može tek tako da se ode iz jednog u drugi klub. Sreo sam iste ljude, koji su odlučivali o mojoj sudbini, u Zagrebu na EP 1989. godine, nakon osvojene zlatne medalje. Nijesam bio prijatan prema njima, jer igrati se sa nečijom sudbinom, nije lijepo. Zalužili su mnogo više od neprijatnosti koju su imali od mene. Međutim, dvije godine pauze bile su dobre za mene. Bio sam godinu u SAD, završio treći razred i dosta sam igrao”, rekao je popularni Saša.

Obojica su kao jedan od najvažnijih momenata u reprezentativnoj karijeri, izdvojili evropsko zlato iz Atine 1995. godine.

“Igrački nijesmo zaslužili trofej, ali jesmo momenat. Toliko smo htjeli, bilo nam je stalo, poslije tri godine, da uradimo veliku stvar. Ušli smo na mala, vratili se na velika vrata.”

Jedno od pitanja publike za Sašu Danilovića, odnosilo se naravno i na čuvenu titulu Kupa šampiona Partizana 1992 godine, i njegov odnos sa Aleksandrom Đorđevićem u tom periodu.

“Istina je da nijesmo pričali, razlog pravo da vam kažem ne znam. Na terenu smo sarađivali i žmureći jedan drugog nalazili. Propričali smo na poluvremenu polufinala sa Milanom, došao je Sale i rekao da jedino ja mogu da dobijem utakmicu. ,,Napalio” sam se i ostalo je istorija…”

O NBA ligi: naši gosti imali su samo riječi hvale: “NBA je najsavršenija organizacija koja postoji na svijetu. Sve ostale su obdanište naspram NBA. Obožavao sam da igram tu ligu, ali nijesam volio način života i vratio sam se. Ipak sam najljepše godine svoje karijere proveo u Italiji.” istako je Danilović. Sa druge strane Žarko Paspalj kao jedan od prvih igrača u NBA ligi sa ovih prostora, istakao je značaj poznanstva koje ima sa Gregom Popovičem, kao i konstatovao da će “još mnogo vode proteći”, dok se evropska košarka približi NBA ligi.

Tokom događaja, u okviru organizovane nagradne igre, podijeljene su dvije košarkaške lopte sa potpisima večerašnjih gostiju i pet majica Sportskog društva Ekomen.  Gosti Ekomena na ovom događaju bili su i mladi košarkaši KK All star 2014.

Na samom kraju, uz zahvalnost svima na prisustvu u podršci u organizaciji događaja, i fotografisanje naših studenata sa zvijezdama večeri, završeno je još jedno divno sportsko veče na Ekonomskom fakultetu.